Savas budžeta vietas sāk piedāvāt arī privātās mācību iestādes
Publicēts 12. aprīlī, 2010.
Pasaules Bankas un citu starptautisko ekspertu Latvijas ekonomikas atveseļošanas ierosinājumi var veicināt privātā sektora lomas pieaugumu Latvijas augstākās izglītības sistēmā. Pieaugot privāto augstākās izglītības iestāžu lomai, mazināsies arī slogs valsts budžetam, jo savas budžeta vietas var piedāvāt arī privātās mācību iestādes.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

 Tā, piemēram, Alberta koledža ir pirmā privātā koledža Latvijā, kas pati no saviem resursiem studentiem piedāvās budžeta studiju iespējas. No 2010./2011. mācību gada Alberta koledžas studentiem būs iespēja pieteikties uz 50 budžeta vietām astoņās studiju programmās. Papildus Alberta koledža turpinās nodrošināt 3 bezmaksas vietas bāreņiem un studētgribētājiem no daudzbērnu ģimenēm. 

„Budžeta vietas studiju programmās ir mūsu reakcija uz ekonomisko situāciju Latvijā, kā arī mēģinājums jauniešus papildus motivēt iegūt augstāko izglītību. Daudzām ģimenēm pēdējā gada laikā bija novērojama būtiska līdzekļu samazināšanās, un tas viennozīmīgi iespaido arī jauniešu iespējas turpināt mācības un iegūt augstāko izglītību,” uzsver Alberta koledžas direktore Anna Saltikova.

 

To apliecināja arī 2010. gada sākumā Alberta koledžas un sociālā portāla Draugiem.lv veiktā vidusskolas beidzēju aptauja – gandrīz divas trešdaļas jauniešu uzsvēra, ka ekonomiskās situācijas pasliktināšanās valstī ir būtiski iespaidojusi viņu augstākās izglītības iegūšanas iespējas. Tajā skaitā 85% jauniešu par būtisku studiju izvēles nosacījumu minēja iespēju studēt budžeta grupā.

 

Lai veicinātu jauniešu izvēli par labu studiju uzsākšanai, neraugoties uz ekonomisko situāciju, Alberta koledža visiem 2010. gada vidusskolu absolventiem studijām 2010./2011. mācību gadā piedāvās arī 50% studiju maksas atlaidi. „Uzskatām, ka ir ļoti svarīgi pēc vidusskolas beigšanas uzreiz uzsākt arī augstskolas studijas, jo uzsākt tās uzreiz pēc vidusskolas, kamēr nav aizmirsts tur mācītais, ir daudz vieglāk. Turklāt jāņem vērā arī bēdīgā studiju atlikšanas pieredze - jo ilgāk tās tiek atliktas, jo lielāka ir varbūtība, ka jaunietis tās neuzsāks vispār,” atzīst Alberta koledžas direktore Anna Saltikova.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: